Dr. Öğr. Üyesi ÖZGE SEÇMELER

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ » Bölüm Başkanı

Makaleler
1Effects of cooking techniques on phenolic content and sensory profiles of cauliflower
SEÇMELER ÖZGE,YAVUZ DÜZGÜN MERVE,DÜLGER MURAT MUHAMMET,TAŞPINAR GÖKHAN
Food and Health, TR DİZİN , 2024
2Functional food development using olive pomace phenolics and hydrogels
SEÇMELER ÖZGE,GÖZET FATMA TUBA,AZBAZ SERCAN,DÜLGER MURAT MUHAMMET,YAVUZ DÜZGÜN MERVE,ARGIN SANEM
International Journal of Food Science and Technology, SCI-Expanded , 2024
https://dx.doi.org/10.1111/ijfs.17101
3Association between non-coding transcript variant polymorphisms (rs3135499, rs3135500) of the NOD2 gene and the propensity to rheumatoid arthritis in the Iraqi population
Khalaf Hayder Wasea, Al-Koofee Dhafer A.F., SEÇMELER ÖZGE
Elsevier BV, SCI , 2024
https://dx.doi.org/10.1016/j.humgen.2024.201263
4Partitioning of predominant lipophilic bioactives (squalene, α‐tocopherol and β‐sitosterol) during olive oil processing
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, SCI-Expanded , 2019
https://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14029
5Effect of subcritical water and steam explosion pretreatments on the recovery of sterols, phenols and oil from olive pomace
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM,Fernndez Bolanos Juan,Rodrguez Gutirrez Guillermo
FOOD CHEMISTRY, SCI-Expanded , 2018
https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.088
6Behavior of lipophilic bioactives during olive oil processing
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY, SCI-Expanded , 2017
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201600404
7A rapid in-house validated GC-FID method for simultaneous determination of lipophilic bioactives in olive oil: Squalene, α-tocopherol, and β-sitosterol
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY, SCI-Expanded , 2017
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201500420
8Zeytinyağı sektörü atık ve yan ürünlerindeki biyoaktif maddelerin değerlendirilmesi
SEÇMELER ÖZGE, GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
Dünya Gıda Dergisi, Endekste taranmıyor , 2015
Bildiriler
1MUTFAKLARDA SIFIR ATIK UYGULAMALARI KAPSAMINDA YENİLİKÇİ REÇETELER GELİŞTİRME
Karakaş Ahmet, SEVİMLİ YAŞAR, SEÇMELER ÖZGE
ANKARA INTERNATIONAL CONGRESS ON SCIENTIFIC RESEARCH-VIII, 2023
Uluslararası Tam metin bildiri
2Steaming is the best cooking technique for phenolics and sensory acceptance of the cauliflower
SEÇMELER ÖZGE, DÜLGER MURAT MUHAMMET, TAŞPINAR GÖKHAN, YAVUZ DÜZGÜN MERVE
7 International ISEKI-Food Conference, 2023
Uluslararası Özet bildiri
3New functional food development with olive phenolics obtained from olive vegetation water using molecular gastronomy techniques
SEÇMELER ÖZGE, AZBAZ SERCAN, DÜLGER MURAT MUHAMMET, GÖZET FATMA TUBA, YAVUZ DÜZGÜN MERVE, ARGIN SANEM
7 International ISEKI-Food Conference, 2023
Uluslararası Özet bildiri
4Using Molecular Gastronomy for Diet of Older Adults to meet their Special Nutrient Needs: Hydrocolloids and Phenolic compounds
SEÇMELER ÖZGE, AZBAZ SERCAN
2022 Annual Conference & Exhibition Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, 2022
Uluslararası Özet bildiri
5Maden Suyunun Mutfakta Kullanımı
SEÇMELER ÖZGE, SEVİMLİ YAŞAR
I. Ulusal Maden Suyu Kongresi E-Kongre, 2020
Ulusal Tam metin bildiri
6Investigation of green techniques for the recovery of sterols, phenols and oil from olive pomace: subcritical water and steam explosion pretreatments
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM,Fernndez Bolanos Juan,Rodrguez Gutirrez Guillermo
Food Waste Recovery Workshop, International ISEKI Food Conference, 2018
Uluslararası Özet bildiri
7Distribution of lipophilic bioactives (squalene, alpha-tocopherol and beta-sitosterol) between oil and waste streams during olive oil processing
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
The Food Factor, 2016
Uluslararası Özet bildiri
8Optimization and validation of a GC method for the simultaneous determination of beta-sitosterol, squalene and alpha-tocopherol in olive oil
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
XVIII EuroFoodChem, 2015
Uluslararası Özet bildiri
9A rapid method for simultaneous determination of lipohilic bioactives in olive oil: squalene, alpha-tocopherol and beta-sitosterol
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
ISNFF Annual Conferrence & Exhibition Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, 2014
Uluslararası Özet bildiri
10Evaluating the effects of olive oil processing on the lipophilic olive bioactives: squalene, sterols and tocopherols
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
The International Conference on Food and Biosystem Engineering-FABE, 2013
Uluslararası Tam metin bildiri
11Distribution of phenolics between Olive Oil and Waste Streams During Virgin Olive Oil Processing
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
11 th Euro Fed Lipid Congress, 2013
Uluslararası Özet bildiri
12Zeytinyağı Sektörü Atık ve Yan Ürünlerindeki Biyoaktif Maddelerin Değerlendirilmesi
SEÇMELER ÖZGE,GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM
II. ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI KONGRESİ, 2012
Ulusal Özet bildiri
Kitaplar
1Temel Mutfak Matematiği (Çözümlü Sorularla Detaylı Anlatım, Deneme Soruları ve Excel Uygulamaları)
SEÇMELER ÖZGE,TAŞPINAR GÖKHAN
Nobel Yayınevi, ISBN: 9786258174793, 2024
Ders Kitabı Tümü
2Mucize İçecek Maden Suyu
SEÇMELER ÖZGE, SEVİMLİ YAŞAR
Kızılar Kültür Sanat Yayınları, ISBN: 978-60506729-0-9, 2020
Bilimsel Kitap Bölüm(ler)
3Gastronomy and Food Science
SEÇMELER ÖZGE, SEVİMLİ YAŞAR
Academic Press, Elsevier, ISBN: 9780128200575, 2020
Bilimsel Kitap Bölüm(ler)
4Innovationas in Traditional Foods
SEÇMELER ÖZGE,Galanakis Charis Michel
Elsevier, ISBN: 9780128148874, 2019
Bilimsel Kitap Bölüm(ler)
Projeler
1Fikogastronomi Uygulamaları ile Fonksiyonel Ürün Geliştirilmesi (Araştırmacı)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 14.03.2023
ULUSAL Devam Ediyor
2Coğrafi İşaretin Kullanımına Yönelik Kontrol ve Sertifikasyon Programı: Malatya Kayısı Örneği (Araştırmacı)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 31.01.2022-19.12.2023
ULUSAL Tamamlandı
3Endemik Bitkilerin Gastronomi Perspektiften Değerlendirilmesi ve Biyoaktif Maddece Zengin Endemik Bitkilerin Kullanıldığı Reçetelerin Tespit Edilmesi: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale Örneği. (Araştırmacı)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 28.01.2022-31.08.2023
ULUSAL Tamamlandı
4Bitkisel gıda üretim atıklarından elde edilen biyoaktif maddeler ve moleküler gastronomi teknikleri ile yenilikçi fonksiyonel gıda geliştirilmesi: Zeytin Karasuyu Fenolikleri ve Hidrojel (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 28.01.2022-05.07.2023
ULUSAL Tamamlandı
5Altınbaş Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarına Bağlı Hücre Kültürü ve Kromatografi Laboratuvarlarının Kurulumu (Araştırmacı)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 03.05.2021-14.12.2021
ULUSAL Tamamlandı
6FARKLI COĞRAFİ VE BİTKİSEL ORİJİNLİ BALLARIN KRİSTALLEŞME ÖZELLİKLERİNİN TESPİT EDİLEREK KREM BAL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ (Araştırmacı)
Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç), 01.07.2007-31.12.2009
ULUSAL Tamamlandı
7BALDA, YÖRELERE GÖRE KALINTI, HİLE VE ORİJİN TESPİTİ AR-GE PROJESİ (Araştırmacı)
Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç), 01.07.2004-30.06.2007
ULUSAL Tamamlandı